Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Vallen

Revalidatie

Hoe vaak vallen patiënten tijdens de revalidatie?

Een val kan nare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om vallen zo veel mogelijk te voorkomen. Revalidatiecentra en ziekenhuizen houden bij hoe vaak patiënten vallen tijdens de revalidatie.

Vooral als je oefeningen doet, heb je meer kans om te vallen. Revalidatiecentra en revalidatieafdelingen van ziekenhuizen doen er alles aan om een val tijdens de revalidatie te voorkomen.

Bij kinderen ligt dit iets anders. Ook daar proberen behandelaars vallen te voorkomen, maar in een spel en in het opgroeien leren kinderen soms letterlijk door vallen en opstaan. Kinderen zijn daarom niet meegenomen in deze cijfers.


Lees de toelichting van Merem

De Trappenberg streeft een veiligheidscultuur na, waar medewerkers gestimuleerd worden zoveel mogelijk te melden. Dit hoeven geen meldingen te zijn waarbij de patiënt schade heeft opgelopen. Deze meldingen worden omgezet in een incident.

In De Trappenberg wordt niet alleen het daadwerkelijke vallen geregistreerd, maar ook alle situaties waarbij een patiënt bijna gevallen is, maar de val is voorkomen of zelfs als iets een gevaarlijke situatie zou kunnen zijn. Een grote hoeveelheid meldingen zegt dan ook niets over het aantal patiënten dat letsel heeft opgelopen, maar meer over de openheid binnen De Trappenberg om alles te melden wat tot onveilige situaties kan leiden, waarop vervolgens actie kan worden ondernomen.


Score

Bijgewerkt: 31-07-2018

Vallen

In 2017 heeft 1,7% van de patiënten in Merem een valincident gehad.

2016
  • 2,1%
  • 2,3%
 
2017
  • 1,7%
  • 1,5%
  • 1 Merem
  • 2 Landelijk gemiddelde
Bron: Transparantiekalender (Zorgsinstituut Nederland)