Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Vallen

Revalidatie

Hoe vaak vallen patiënten tijdens de revalidatie?

Een val kan nare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om vallen zo veel mogelijk te voorkomen. Revalidatiecentra en ziekenhuizen houden bij hoe vaak patiënten vallen tijdens de revalidatie.

Vooral als je oefeningen doet, heb je meer kans om te vallen. Revalidatiecentra en revalidatieafdelingen van ziekenhuizen doen er alles aan om een val tijdens de revalidatie te voorkomen.

Bij kinderen ligt dit iets anders. Ook daar proberen behandelaars vallen te voorkomen, maar in een spel en in het opgroeien leren kinderen soms letterlijk door vallen en opstaan. Kinderen zijn daarom niet meegenomen in deze cijfers.


Lees de toelichting van Klimmendaal

In Klimmendaal locatie Arnhem is veel aandacht voor het voorkomen van valincidenten. We werken op een zo veilig mogelijke manier op de grenzen van het kunnen van de patiënt. Toch kan het gebeuren dat iemand valt. Valincidenten worden trouw gemeld, ook als ze geen gevolgen voor de patiënt hebben.

Incidenten worden altijd besproken op de betrokken afdeling. Zo kunnen we ervan leren en het aantal valincidenten nog verder beperken.

Binnen de kliniek is er structureel aandacht om valincidenten te voorkomen. Bij opname, en als er tussentijds aanleiding toe is, wordt het valrisico van een patiënt bepaald. Bij een hoog risico worden preventieve maatregelen afgesproken tussen behandelaars en verpleegkundigen.


Score

Bijgewerkt: 22-07-2019

Vallen

In 2018 heeft 2,8% van de patiënten in Klimmendaal een valincident gehad.

2017
  • 3,4%
  • 1,5%
 
2018
  • 2,8%
  • 1,0%
  • 1 Klimmendaal
  • 2 Landelijk gemiddelde
Bron: Transparantiekalender (Zorgsinstituut Nederland)