Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Vallen

Revalidatie

Hoe vaak vallen patiënten tijdens de revalidatie?

Een val kan nare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om vallen zo veel mogelijk te voorkomen. Revalidatiecentra en ziekenhuizen houden bij hoe vaak patiënten vallen tijdens de revalidatie.

Vooral als je oefeningen doet, heb je meer kans om te vallen. Revalidatiecentra en revalidatieafdelingen van ziekenhuizen doen er alles aan om een val tijdens de revalidatie te voorkomen.

Bij kinderen ligt dit iets anders. Ook daar proberen behandelaars vallen te voorkomen, maar in een spel en in het opgroeien leren kinderen soms letterlijk door vallen en opstaan. Kinderen zijn daarom niet meegenomen in deze cijfers.


Lees de toelichting van Basalt

Patiëntveiligheid is een belangrijk onderdeel binnen ons veiligheidsmanagementsysteem. Bij Basalt Den Haag analyseren we voor elke diagnosegroep potentiele risico’s die patiënten lopen tijdens hun revalidatiebehandeling (preventief). Daarnaast stellen we een rapportage op van het aantal incidenten per jaar en analyseren we deze, zoals bijvoorbeeld vallen, medicatie (retrospectief).

Een val kan nare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om vallen zo veel mogelijk te voorkomen. Revalidatiecentra  houden bij hoe vaak patiënten vallen tijdens de revalidatie.

Patiënten die oefeningen doen, hebben meer kans om te vallen. Binnen onze revalidatiebehandelingen staat het zo zelfstandig mogelijk bewegen en leven centraal. In het leerproces is het nodig om soms risico’s te nemen. Daardoor komt het voor dat tijdens behandeling of het revalidatieproces bij een zeer klein percentage patiënten voor dat deze vallen. Vooraf zijn deze valrisico’s ingeschat en alle therapie vindt onder deskundige begeleiding plaats.

We vinden het belangrijk dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor patiëntveiligheid en daarom zijn we sinds een paar jaar actief met het bevorderen van onze meldcultuur. Dit heeft als resultaat dat medewerkers alle (bijna) incidenten melden, ook als het een ingecalculeerd risico betrof. Dit stimuleren we als organisatie omdat we van (bijna)incidenten kunnen leren met als doel er als professional, team en organisatie beter van te worden en veiligere zorg te kunnen leveren.


Score

Bijgewerkt: 29-08-2019

Vallen

In 2018 heeft 0,8% van de patiënten in Basalt een valincident gehad.

2017
  • 0,5%
  • 1,5%
 
2018
  • 0,8%
  • 1,0%
  • 1 Basalt
  • 2 Landelijk gemiddelde
Bron: Transparantiekalender (Zorgsinstituut Nederland)