Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Vallen

Revalidatie

Hoe vaak vallen patiënten tijdens de revalidatie?

Een val kan nare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om vallen zo veel mogelijk te voorkomen. Revalidatiecentra en ziekenhuizen houden bij hoe vaak patiënten vallen tijdens de revalidatie.

Vooral als je oefeningen doet, heb je meer kans om te vallen. Revalidatiecentra en revalidatieafdelingen van ziekenhuizen doen er alles aan om een val tijdens de revalidatie te voorkomen.

Bij kinderen ligt dit iets anders. Ook daar proberen behandelaars vallen te voorkomen, maar in een spel en in het opgroeien leren kinderen soms letterlijk door vallen en opstaan. Kinderen zijn daarom niet meegenomen in deze cijfers.


Lees de toelichting van Heliomare

Valaccidenten worden gemeld door behandelaren en verpleegkundigen via het Incident Meld Systeem (IMS).

In Heliomare is een grote meldingsbereidheid. Door incidenten, zoals vallen, te melden, kunnen namelijk acties ondernomen worden om de patiëntveiligheid te verhogen en het aantal incidenten omlaag te brengen.

Patiënten met een verhoogd risico op vallen dragen een polsbandje. Dat heeft een preventieve werking doordat zichtbaar is dat een patiënt een verhoogd valrisico heeft, zodat de omgeving met dat risico rekening kan houden.


Score

Bijgewerkt: 10-07-2018

Vallen

In 2017 heeft 3,2% van de patiënten in Heliomare een valincident gehad.

2016
  • 2,8%
  • 2,3%
 
2017
  • 3,2%
  • 1,5%
  • 1 Heliomare
  • 2 Landelijk gemiddelde
Bron: Transparantiekalender (Zorgsinstituut Nederland)