Hersenletsel door een ongeval (traumatisch hersenletsel) is een veel voorkomende aandoening. De meeste patiënten die met hersenletsel op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis komen hebben licht letsel (hersenschudding), maar een deel heeft een middelzwaar tot ernstig hersenletsel (hersenkneuzing) en wordt opgenomen. Door hersenletsel kunnen er verschillende problemen ontstaan. Welke en hoeveel problemen dat zijn, verschilt per persoon. Een revalidatiecentrum helpt patiënten met ernstig hersenletsel na een ongeval om weer zelfstandig te worden. Tijdens de behandeling kijkt de zorginstelling of je na de revalidatie weer zelfstandig kan wonen, dat wil zeggen: in je eigen woning of in een aangepaste woning.
Of je weer zelfstandig kan gaan wonen met of zonder hulp en hulpmiddelen, heeft onder andere te maken met de diagnose en de ernst van de beperkingen. De revalidatiecentra houden voor patiënten met hersenletsel na ongeval bij of ze weer zelfstandig gaan wonen.
Niet alle patiënten kunnen na de revalidatie zelfstandig gaan wonen. Sommige patiënten gaan naar een vorm van begeleid wonen of blijvend naar een verpleeghuis.
Het doel van revalidatie is zelfstandigheid. Voor de meeste patiënten betekent dit dat zij zelfstandig blijven wonen. Helaas is dit, door de ernst van de beperking, niet altijd mogelijk en gaan patiënten na afloop van hun revalidatiebehandeling naar begeleide woonvormen of naar een verpleeghuis.
Het aantal patiënten met traumatisch hersenletsel dat op jaarbasis in het Centrum voor Revalidatie wordt behandeld is niet erg groot. Dat maakt dat de percentages per jaar behoorlijk kunnen fluctueren.
Laatst bijgewerkt op 20-07-2018
Het UMCG Centrum voor Revalidatie heeft de gegevens van deze indicator (Hersenletsel na ongeval) op
20-07-2018 voor het laatst bijgewerkt.
Het UMCG Centrum voor Revalidatie beheert zelf de gegevens die worden getoond in dit Kwaliteitsvenster
en is zelf verantwoordelijk voor de correcte kwaliteitsgegevens. De Nederlandse Vereniging
van Ziekenhuizen faciliteert de technische ondersteuning en algemene informatie.