Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Hersenletsel na ongeval

Revalidatie

Hoeveel patiënten met hersenletsel na een ongeval gaan weer zelfstandig wonen?

Hersenletsel door een ongeval (traumatisch hersenletsel) is een veel voorkomende aandoening. De meeste patiënten die met hersenletsel op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis komen hebben licht letsel (hersenschudding), maar een deel heeft een middelzwaar tot ernstig hersenletsel (hersenkneuzing) en wordt opgenomen. Door hersenletsel kunnen er verschillende problemen ontstaan. Welke en hoeveel problemen dat zijn, verschilt per persoon. Een revalidatiecentrum helpt patiënten met ernstig hersenletsel na een ongeval om weer zelfstandig te worden. Tijdens de behandeling kijkt de zorginstelling of je na de revalidatie weer zelfstandig kan wonen, dat wil zeggen: in je eigen woning of in een aangepaste woning.

Of je weer zelfstandig kan gaan wonen met of zonder hulp en hulpmiddelen, heeft onder andere te maken met de diagnose en de ernst van de beperkingen. De revalidatiecentra houden voor patiënten met hersenletsel na ongeval bij of ze weer zelfstandig gaan wonen.

Niet alle patiënten kunnen na de revalidatie zelfstandig gaan wonen. Sommige patiënten gaan naar een vorm van begeleid wonen of blijvend naar een verpleeghuis.


Lees de toelichting van Adelante revalidatie volwassenen locatie Hoensbroek

Adelante werkt voor de CVA (beroerte) revalidatie samen met een geriatrische instelling (Cicero). Door een gezamenlijke triage kunnen patiënten sneller doorstromen uit het ziekenhuis. Een deel...

...van deze patiënten gaat na deze triage verder als klinische GRZ patiënt (geriatrische revalidatie zorg). Het andere deel volgt klinische revalidatie bij Adelante.

Het percentage dat hier vermeld wordt, is het percentage CVA patiënten dat weer thuiswoont na afloop van klinische revalidatie bij Adelante.

Meer informatie over dwarslaesiezorg bij Adelante


Score

Bijgewerkt: 22-06-2018